Krave osebno

Želim vam predstaviti naše frajle. Vsak drugi teden bom objavila sliko ene naše krave in povedala nekaj o njej.

Vsako kravo ob rojstvu poimenujemo. Telički damo ime, ki se začne na prvo črko materinega imena. Ko živali daš ime se takoj vzpostavi vez. Nanjo gledaš bolj osebno. Še posebej, če si ji ga sam nadel, jo še bolj posvojiš. Zato se mi zdi fino, če ima vsaka naših 200 kravic svoje ime, ne le številke. Tako lahko kravje firbce bolj osebno okaram, če silijo vame, male teličke bolj osebno ljubkujem in jih lepo osebno nagovorim, ko jih srečam v hlevu.

Ne trdim, da poznam vsako po imenu, sploh telic ne, saj nisem vsak dan med njimi. Zapomnim si predvsem tiste z močnejšim karakterjem, firbce, ki so takoj, ko prideš v hlev ob tebi, počasnele, ki vedno zamujajo na molžo, največje, najmanjše, najbolj debele, najbolj bele, najbolj črne in tiste redke rdeče krave. Ostale krave poznam bolj po izgledu, postavi, gibanju. Podobno kot je bilo v šoli. Po imenu si poznal tiste, ki so z izstopanjem iz povprečja opozarjali nase (največkrat kakšne glasne barabe), druge pa si le na videz prepoznal.

A vseeno znam o vsaki marsikaj povedati. Vsaka krava ima osebni karton, saj za potrebe selekcijskih služb vsaki izmerijo telesne proporce. Mesečno se izvede kontrola mleka vsake krave posebej, s čim lahko spremljamo krivuljo mlečnosti in iz podatkov analize razberemo v kakšni kondiciji je krava. Dnevno pa nam robot posreduje podatke o aktivnosti krav (gibanju, prežvekovanju), ko se pride molzt jo stehta, pomeri temperaturo, prevodnost mleka, analizira vsebnost maščob in beljakovin. Po nekaj letih dela z robotom si ne predstavljam več dela brez tega novodobnega čuda. Prehod nazaj na običajno molzišče bi bil kot, da bi naenkrat postal slep. Prav zato, ker nismo več vajeni, da stanje krave lahko ocenimo z očmi, ampak prek podatkov, kar zna biti dvorezni meč. A kravam je prav gotovo ljubše z robotom, saj imajo zato več miru in povsem svojo rutino.

Torej, sledite mojemu spletnemu dnevniku in kmetiji Repečnik na socialnih omrežjih ter spoznajte krave in teličke. Objave bodo zbrane pod značko spoznaj kravo. Mogoče se vam kakšna še posebej vtisne v spomin in jo boste opazili, ko pridete na ogled kmetije.

Ste vedeli, da je znanstveno dokazano, da krave, ki imajo imena, dajo več mleka?

Več na: https://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090128074933.htm