A krave kaj zebe?

Sneženo jutro

Naše krave so vedno na svežem zraku. Hlevi so odprti na skoraj vse strani, zračni, svetli. Ljudi velikokrat zanima, če jih pozimi zebe, ko niso zaprte v toplem hlevu.

Pa bom razložila, kako je s kravami pozimi.
Ker so stalno zunaj, se z nižanjem temperatur odenejo v toplejše krzno, tako kot divjad in druge živali, ki živijo na prostem. Hitre spremembe temperature jih lahko presenetijo, na zimo pa se počasi pripravijo. Če so temperature še posebej nizke, se ogrevajo s pospešeno presnovo: izgube toplote skozi površino telesa nadomeščajo z povečanim proizvajanjem notranje energije. Mašina laufa na višjih obratih, posledično potrebuje več goriva. Zato kravam v mrazu ponudimo več krme, pa zadovoljno nadomestijo izgubljeno toploto.

Nasploh krave mraz ne moti, težko pa prenašajo vročino. Najbolj pomemben jim je svež zrak, ki ga je v zaprtih prostorih težko zagotoviti.

Kaj pa telički? Mali telički slabše regulirajo metabolizem in zato malo težje ohranjajo temperaturo v mrazu. Pomagamo jim s tem, da jih prvi dan pocrkljamo v igluju, ogrevanem z infra rdečo svetilko, nato pa jim nadenemo plaščke in poskrbimo, da ležijo na čistem, suhem nastilju. Če je nastilja dovolj, da pokrije noge, ko tele leži, ga ne bo zeblo. Tudi teletom ponudimo dodaten liter mleka, dodatno energijo za gretje.

Potem pa moramo samo še poskrbeti, da imajo vsi dostop do dovolj tekoče vode in odmrzovati napajalnike, če zmrznejo. Gretje naštimamo samo še robotu. Tudi tega mraz ne moti, dokler molze. Če se za dalj časa ustavi, pa določeni vlažni deli na robotski roki lahko zmrznejo, kar preprečimo z gretjem roke, ko je v mirujočem položaju.

Mici, Tiger in pes Biba so tudi vedno zunaj. Mački so talenti za iskanje toplih kotičkov. Velikokrat pogrejejo tudi sedež traktorja. Biba zvečer in zjutraj dežura v ležišču pred hišo, ponoči pa se ugnezdi v nastilju praznega igluja ali ob balah slame.

Prostoren, odprt hlev.