Po pestri pomladni sezoni

košnja Zdaj, ko smo končno zakorakali v poletje, se lahko še na hitro ozremo nazaj na pomlad. No, pravim končno, pa se mi zdi, da je pomlad minila izredno hitro, ob vseh delih na poljih in ostalem dogajanju. Kaj torej kmetje moramo postoriti v pomladni sezoni?

Brsteča pomlad – urejanje pašnika

Poglejski graben, Spodnje Gorje Tik za kmetijo v Poglejskem grabnu imamo pašnik. Ni velik, je pa bogat! Moj košček narave, igrišče mojega otroštva. Razteza se po ozki dolini, skozi katero teče potok Rečica. Na njem se čez leto lahko pase šest do deset krav, odvisno od tega, koliko krme jim dovažamo.

O pasmah krav

Ta vikend bo v Komendi kmetijski sejem, kamor cvetje med kravami na ogled pripeljejo ponosni rejci. Za predstavitev dosežkov razvoja genetike poskrbi GPZ, krave pa uredijo, za njih skrbijo in jih vodijo mladi rejci. Dve leti sem z velikim veseljem sodelovala pri predstavitvi živali. Lepo se mi je zdelo, da so ljudje lahko videli prave …

O pasmah krav Read More »

Ko polarni mraz omilijo topli ljudje

Ana med telički V četrtek zjutraj sem se lotila odmrzovanja napajalnikov pri telicah. Z vročim fenom tajam cevi. Najprej do pipe, da vidim, kje sem. Nadaljujem do kolena. Nato pa – vuš! Gejzir sredi hleva! Led je razmaknil šibek konektor, voda šprica do stropa. Šprintam po rorcange, pod hladnim tušem se prebijem do ventila, zaprem …

Ko polarni mraz omilijo topli ljudje Read More »

Prežvekovanje, vamp in kravji poljubčki

Kravji poljubček Ste vedeli da ima krava kar štiri želodce? Prežvekovalci se morajo precej potruditi in sodelovati z velikim številom drobnoživk (mikroorganizmov) da lahko iz puste celulozne trave izcimijo kar največ hranil. Drobnoživke si krave med sabo tudi izmenjujejo. S poljubčki!

Zimsko jutro

Krave zadovoljno poležavajo, iz ust se kadijo oblački sape, na obzorju izza gradu priplava sonce. Sprva pogreje le srce in s toplo oranžno pobarva poslopja naše kmetije. Kasneje pridobi moč, da ogreje tudi telesa, ki se hvaležno nastavijo jutranjim žarkom. Iz dolinic se dvigajo meglice, iz dimnikov dišeči dim. Spokojnost. Nato pa hitenje, krave pregnati …

Zimsko jutro Read More »

A krave kaj zebe?

Sneženo jutro Naše krave so vedno na svežem zraku. Hlevi so odprti na skoraj vse strani, zračni, svetli. Ljudi velikokrat zanima, če jih pozimi zebe, ko niso zaprte v toplem hlevu.

Blejski sir

V soboto je v čudovitem ambientu potekala predstavitev, ki je polnila želodce in grela srca. Zbralo se je neverjetno število dobro mislečih ljudi, v svet so pospremili nov izdelek, ki bo dopolnil Blejsko kulinarično ponudbo in obogatil marsikatero druženje ob obloženi mizi. Ker gre ljubezen skozi želodec, je zagotovo, da smo Blejski sir vzljubili vsi.

Krave osebno

Želim vam predstaviti naše frajle. Vsak drugi teden bom objavila sliko ene naše krave in povedala nekaj o njej. Vsako kravo ob rojstvu poimenujemo. Telički damo ime, ki se začne na prvo črko materinega imena. Ko živali daš ime se takoj vzpostavi vez. Nanjo gledaš bolj osebno. Še posebej, če si ji ga sam nadel, …

Krave osebno Read More »

Moja misija

Ponosna sem, da sem kmetica. S pisanjem o naši kmetiji, o mleku, hrani in okolju želim ljudem približati kmeta in njegovo delo.