Blejski sir

V soboto je v čudovitem ambientu potekala predstavitev, ki je polnila želodce in grela srca. Zbralo se je neverjetno število dobro mislečih ljudi, v svet so pospremili nov izdelek, ki bo dopolnil Blejsko kulinarično ponudbo in obogatil marsikatero druženje ob obloženi mizi. Ker gre ljubezen skozi želodec, je zagotovo, da smo Blejski sir vzljubili vsi.

Povabili smo, odziv je bil izjemen. Energija pozitivna, vzdušje domačno, ljudje zadovoljni.

Kangle za mleko in bale sena so oznanjale, da ta dan v Info centru TNP slavimo kmetje. Ko si smuknil skozi vhod je prijetni vonj po senu napolnil nosnice, oči pa so se spočile na svežem zelenju in mladeničih, ki sta v zameno za vaše mnenje po hitri anketi ponudila kuponček za popust na sir v zadružni trgovini.

Ob odru sta stali mizi, ki sta se šibili pod naloženimi hlebi Blejskega sira, za njimi pa dišeče seno. Dolga miza, okusno aranžirana z zelenim žitom, žlahtno temnimi lesenimi deskami za sir in nežnim belim mlekom, je obljubljala pogostitev.

Ko se je dvorana pred odrom napolnila do zadnjega kotička, je voditeljica Radia veseljak, Nina Cestnik Pavlič pozdravila goste ter začela s predstavitvijo. Koščke so k zgodbi dodajali direktorica zadruge, Jana Zalokar, župana občine Bled, Janez Fajfar in občine Gorje, Peter Torkar, dr. Andrej Pompe, soustvarjalec znamke Bled – Imago paradisi, na koncu pa še idejni vodja ter gonilna sila projekta, kmet in človek velikih zamisli, Jože Mulej. Zaradi slabše akustike prostora nam ni bilo vsem dano slišati zgodbe, pogledov, idej in zahval, ki so jih izrekli cenjeni govorci. Zato pa smo vsi začutili razigranost otroške folklorne skupine Kulturnega društva Rudija Jedretiča Ribno, ki je očarljivo zaključila uradni del predstavitve. Sledilo je še druženje od degustaciji Blejskega sira, ki so ga po številnih objavah v glasilih in oglasih od prometnicah ljudje že nestrpno želeli spoznati.

Bogato obložene deske so hitro kopnele. Kmečke ženske iz društva žena in deklet na vasi Gorje in Bled smo jih polnile, obenem pa še z nasmeškom poskrbele, da gostov ni mučila žeja. Izdelale smo izvirna sirna nabodala, idejo, ki lahko obogati ponudbo prigrizkov na družabnih dogodkih. Ponudile smo še domači kruh. Damjana, Helena in moja mami Nataša so bile kraljice prireditve, ki so v tradicionalni gorenjski narodni noši plavale med množico z orehovimi pladnji polnimi odličnega sira, ki je glede na odzive več kot izpolnil pričakovanja.

To lahko sklepamo tudi po dolgi vrsti, ki se je nabrala pred improvizirano trgovinico, v kateri so obiskovalci od poskočnih trgovcev Jaka in Nataše lahko kupili Blejski sir in ga v lični darilni embalaži odnesli domov, za kasnejše razvajanje brbončic ob domači mizi ali pa ga podarili prijateljem ter jih razveselili z vrhunskim kulinaričnim izdelkom.

Bil je dan, ki nam je dal upanje, da je projekt, ki smo se ga lotili, namenjen v pravo smer in zagon za močno nadaljevanje. Kmetje bomo še naprej skrbeli za krave, ki nam bodo dale kakovostno mleko, sirarji nam ga bodo predelovali v okusen sir, trgovci v zadružni trgovini in drugod vam ga bodo ljubeznivo postregli. Uprava zadruge pa bo nadzorovala vse procese in skrbela, da se bodo police v zorilnici polnile in praznile.

Sodelovanje v tem projektu nas prevzema s ponosom. Hkrati krepi pripadnost kmetov združenju, kmetijsko-gozdarski zadrugi Gozd Bled. Bled je pridobil prvi izdelek, ki se bo tržil pod znamko Bled – lokalni izbor. Tudi sama sem izredno navdušena nad razvojem projekta in počaščena, da sem imela priložnost sodelovati.

Izredno me veseli, da smo vlogo odigrali skoraj vsi člani družine. Ati med drugim je pomagal najti kontaktno osebo za stike z italijanskimi sirarji ter pomagal organizirati prva srečanja, ki so bila ključna za razvoj dogodkov. Mami zna zasijati v narodni noši in skrbno molze krave, poskrbela je, da je na prireditvi za degustacijo skrbelo dovolj kmečkih žena. Sestra Ana je (še en teden:) poslovodja v zadružni trgovini, kjer je mogoče kupiti Blejski sir. Sestra Maja je pripravila načrt trženja, ki je ključen za uveljavitev na trgu, skrbi za to, da Blejski sir odmeva tudi po družabnih omrežjih, dirigirala pa je tudi pripravo sobotnega dogodka. Teta Mateja je bila tudi v ekipi kmečkih žena, pripravlja nam recepte z Blejskim sirom. Moj mož Žiga je prispeval fotografije.